הנגשת אתרים

לפני הקמת אתר אינטרנט חדש? יש לכם אתר אינטרנט אך ברצונכם להנגיש אותו לקהל הרחב? מעולה! הנגשת אתרים בישראל הינו נושא חם שהולך ותופס תאוצה בקרב בעלי אתרים מכל התחומים בכל הגדלים.

מה זה חוק נגישות אתרים החדש?

חוק נגישות אתרים החדש אומר שאם האתר מציע שירותים או מספק מידע לקהל הרחב בישראל, הוא מחוייב להנגיש את האתר לכלל האוכלוסייה לפחות ברמה AA. איך עושים זאת? פונים למכון התקנים הישראלי ומקבלים הוראות להנגשת האתר. מכון התקנים בעצמו נשען על התקן הבינלאומי WCAG2.0.

מדוע כדאי להנגיש אתר?

אתר מונגש מאפשר ליותר אנשים לקבל שירותי האתר בדרך נוחה יותר וחוייתית. אתר מונגש עוזר לאנשים בעלי מוגבלויות לגלוש באתר ביתר קלות ונינוחות רבה יותר. למשל:

  • אנשים עם ליקויי ראיה
  • גולשים עם ליקויי שמיעה
  • גולשים עם בעיות קשב וריכוז
  • אנשים עם קשיים מוטוריים
  • גולשים עם קשיי ראיה ותקשורת

מי מחוייב להנגיש את האתר?

אתרים אשר מספקים מידע או שירותים לציבור הרחב. להלן מספר דוגמאות של תחומים שמחוייבים להנגיש את האתר שלהם לכלל האוכלוסייה:

  • משרדים ממשלתיים ורשויות ציבוריות (מס הכנסה, רשות הטבע והגנים…)
  • רשויות מקומיות (עיריות, מועצות..)
  • חברה המספקת שירותי תחבורה
  • חברות המספקות שירותים פיננסיים
  • חברות המספקות שירותי בריאות
  • חברות המספקות שירותי תרבות ופנאי
  • וכיו"ב

כיצד אתר נגיש יכול לעזור לבעל עסק?

אתר נגיש בעל יתרונות רבים עבור בעל האתר:

• פניה לקהלי יעד נוספים: אתר מונגש הופך להיות נגיש יותר לאוכלוסיות נוספות. מה שאומר שקהלי יעד נוספים יכולים לגלוש וליהנות באתר שלך.

• הגדלת מכירות/ המרות באתר: כניסה גדולה יותר של גולשים לאתר, לרוב מלווה ביותר המרות (הרשמות, רכישות ועוד)

• תאימות למנוע חיפוש והגדלת הטראפיק לאתר: אתר מונגש לרוב יתקדם יותר טוב במנועי החיפוש משום שמתקיימת הקפדה על אופטימיזציית (מיטוב) האתר כמו הקפדה על היררכיה של כותרות, כתיבת תגיוט מטא ייחודיות בכל עמוד, נתינת שמות לתמונות (Alt Tag), פרופיל קישורים בנוי נכון, הוספת תיאור לסרטון ועוד מרכיבים שמשפיעים על קידום האתר במנועי החיפוש השונים, לרבות מנוע חיפוש גוגל.

• שיפור תדמית החברה: חברה אשר הנגישה את האתר זוכה ליחס רציני יותר מצד הגולשים. חברה אשר דאגה להנגיש אתר לכלל האוכלוסיה, גם עבור אנשים בעלי מוגבלויות מתפרשת כחברה מקצועית עם מודעות חברתית. אנשים נוטים לבטוח יותר בחברות אשר השקיעו בהנגשת אתרים.

אפשר לקבל פטור?

כן. החוק אומר שרק אתרים שמספקים מידע ו/ או שירותים לקהל הרחב חייבים להנגיש את אתריהם, מה שאומר שישנם אתרים שלא בהכרח ישתייכו לקטגוריה זו. למשל, אתר שהוא בלוג משפחתי שפונה לנישה מצומצמת של אנשים, ובהנחה שאין שם אנשים בעלי מוגבלות לא חייבים להנגיש את האתר. כמו כן, אתרים קטנים שמפרטים את עיסוקיהם אך לא מפרסמים ולא משווקים את שירותיהם או את מרכולתם לקהל הרחב, לא חייבים להתאים את האתר לנגישות. לדוגמה רופא שיניים אשר מספר על טכנולוגיות מתקדמות בתחום רפואת השיניים אינו חייב להנגיש את אתרו על פי החוק, אך במידה ואתר רופא השיניים מכיל מידע פרסומי או תוכן שיווקי שנועד לקדמו ולגייס מטופלים חדשים, חייב להנגיש את האתר.

לעיתים בעל האתר יכול לקבל פטור חלקי להנגשת האתר. אם מדובר במערכת ארכאית אשר לא מאפשרת לבצע הנגשת האתר מפאת מגבלות טכניות, בעל האתר יכול לקבל פטור מלא או חלקי להנגשת האתר. מקרה נוסף הוא כאשר הפלטפורמה עליה נבנה האתר אינה שייכת לכם ואין לכם שליטה וגישה אל קוד המערכת, חובת ההנגשה אינה חלה עליכם. למשל, פתחתם בלוג או הקמתם אתר על מערכת של מישהו אחר ואין לכם גישה למערכת הניהול לביצוע שינויים להנגשת האתר אתם יכולים לקבל פטור מהתאמות. בכל מקרה אחר, חוק הנגישות החדש מחייב ביצוע התאמות נגישות.

במידה ואתם חושבים כי אתם זכאים לפטור מנגישות האתר תוכלו לפנות לנציבות לשיוויון זכויות ולנמק מדוע לדעתכם אתם זכאים לפטור הזה. אחרי בחינת המקרה הבקשה שלכם תתקבת, תידחה או תתקבל באופן חלקי בלבד.

מה אומר החוק?

קודם כל חוק הנגישות החדש נגזר מחוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות התשנ"ח משנת 1998. סעיף 35 לחוק הנ"ל עוסק באתרי אינטרנט. סעיף זה מפרט מי מחוייב בהנגשת אתרים, מה לוח הזמנים ומה העונשים הצפויים למפרי החוק. יחד עם זאת, החוק לא מפרט מהם ההתאמות שיש לבצע בפועל ומפנה לתקן מכון התקנים אשר הוא בתורו נשען על התקן הבינלאומי להנגשת אתרים Wcag2.0. חוק הנגישות החדש מחייב אתרים שמציעים מידע או שירותים לקהל הרחב בישראל להנגיש את האתרים.

החלטתם שאתם מנגישים אתר אינטרנט שלכם – מה עושים?

הנגשת אתרים כוללת מאות מרכיבים, לכן לא ניתן על רגל אחד להנגיש את האתר. נדרשת בדיקה קפדנית של האתר, ירידה לפרטים קטנים מאוד והרבה פעמים עבודה סיזיפית להנגשת האתר, בייחוד כאשר מדובר באתרים גדולים. כאשר מדובר באתר עם עשרות אלפי או מאות אלפי עמודים, יהיה לנכון לפנות לאיש מקצוע שמתמקצע בנגישות אתרים. לאתרים קטנים, או אתרי תדמית קטנים ניתן להשתמש בפלאגינים (תוספים) אשר מספקים מרכיבים בסיסיים להנגשת האתר. אתרים גדולים מאוד (אל-על, קוקה-קולה, מאוחדת, כללית ועוד) משתמשים במערכת user1st כדי להנגיש את האתר. User1st הינה מערכת נגישות אוטומטית המספקת פתרונות להנגשת אתרים לפי תקן WCAG2.0.

אכיפת חוק

רוב האתרים מחוייבים להנגיש את אתריהם לציבור הרחב ומי שלא עושה זאת עלול לשאת בקנסות גבוהים ועונשים נוספים. בעל האתר יכול לשאת בעונשים מנהליים ואף פליליים בשל אי עמידה בדירוג הנגישות הנדרש לאתר. סמכות האכיפה נמצאת בידי הנציבות לשיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

אכיפה מנהלית: פקחי נציבות שיוויון זכויות רשאים לבחון כל אתר אינטרנט שיבחרו. במידה והאתר אינו עומד בדירוג הנדרש בנגישות, הפקחים הממונים בנושא רשאים להוציא "צו נגישות" עם התאמות לנגישות וכן לדרוש לבצע את ההנגשה תוך פרק זמן מסוים.

אכיפה אזרחית: כל אזרח יכול להגיש תביעה נגד בעל האתר ומנהליו על אי הנגישות של האתר ואף לקבל פיצוי עד 50,000 שקלים.

אכיפה פלילית: בעל האתר יכול לקבל קנס עד 150,000 על אי עמידה בהנגשת האתר. תאגידים יכולים לקבל כפל קנס ואף קנס המשכי בו כל יום מתווספת ריבית לקנס.

 

לא ניתן כבר להתעלם מנושא נגישות האתר. אתר נגיש תופס מקום בולט בכותרות הגדולות לא רק בגלל תרומתו הגדולה לכלל החברה, גם משום שזהו נושא שהולך יד ביד עם נושאים נוספים כמו קידום אתרים באינטרנט (קידום אורגני), ואולי בעתיד הקרוב גוגל אף יעדכן אלגוריתם שיתייחס אל נושא נגישות האתרים כפקטור לדירוג האתרים.

יש לכם שאלות? מעוניינים להנגיש את האתר שלכם? מוזמנים לפנות אלינו בטלפון 0548117134 או במייל.

Leave a comment

שינוי גודל גופנים